ADHD bij kinderen
Het kan zijn dat je je erg onrustig voelt, dat je niet lang stil kan zitten en steeds iets anders wilt doen. Ook kan het zijn dat je het moeilijk vindt om goed op te letten, je kan niet lang je aandacht erbij houden, je vergeet belangrijke dingen. Misschien word je hier verdrietig van. Vrienden, je ouders en leerkrachten mopperen vaak op je.
ADHD is de afkorting voor de Engelse term: ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’. In het Nederlands betekent dat: een stoornis waarbij je het moeilijk vindt om je aandacht ergens bij te houden en je heel erg druk bent (hyperactief). Iedereen is wel eens druk of kan niet zo goed opletten, maar als je ADHD hebt heb je hier wel erg vaak last van.
Niet iedereen die ADHD heeft is hetzelfde. Het kan zijn dat je je niet goed kan concentreren. Dat betekent dat je het moeilijk vindt om lang aandacht ergens voor te hebben of vaak dingen vergeet.
Het kan zijn dat je alleen heel hyperactief bent. Dat betekent dat je heel erg druk bent en niet goed stil kan zitten. Ook doe je dingen zonder er vooraf over na te denken.
Het kan ook zijn dat je van allebei last hebt. Je bent dan vaak heel druk en vindt het ook moeilijk om goed op te letten.
Daarbij kun je ook nog last hebben van andere problemen, zoals moeilijk in slaap kunnen vallen, bang zijn of snel boos worden.
ADD is de afkorting voor de Engelse term: ‘Attention Deficit Disorder’ (dus ADHD zonder de H van hyperactief). In het Nederlands betekent dat een stoornis van de concentratie.
• Je hebt last van veel gedachten en moeite om je aandacht vast te houden. Je bent dromerig en vergeetachtig.
• Het is lastig om taken die je moet doen te plannen. Daardoor krijg je dingen niet af of kom je te laat.
• Je bent niet druk of hyperactief.
• Als iets je erg interesseert, kun je je juist super goed concentreren. Dit noem je hyperfocussen.
• Vaak wordt er gezegd dat je geen zin hebt of niet je best doet, dat je lui en vergeetachtig bent.
ADHD is voor een belangrijk deel erfelijk. Dat betekent dat als één van je ouders en broers of zussen het heeft, er een grote kans is dat jij het ook hebt. Maar je omgeving heeft er ook invloed op of die ‘aanleg’ bij jou tot uiting komt en hoe je je verder ontwikkelt. Bijvoorbeeld stoffen die je als baby in de buik van je moeder binnenkreeg, stress in het gezin of een thuissituatie zonder orde of regels. Dit heeft ook invloed op de kans dat je last krijgt van ADHD- of ADD-klachten.
Als je ADHD hebt, werkt je brein wat anders. Bijvoorbeeld: Als iemand zonder ADHD denkt: ‘stop’, dan geven de hersenen die waarschuwing door aan het lichaam. Bij iemand met ADHD werkt dat wat anders, waardoor je dingen soms te snel doet, dingen vergeet of je aandacht ergens niet bij kunt houden. Maar ADHD is geen hersenafwijking, je kunt dus ook geen scan maken van je hersenen om te zien of je het hebt. Daarvoor zit ADHD te ingewikkeld in elkaar.
Meestal kan je al voordat je 12 jaar bent zien of je ADD of ADHD hebt. Ongeveer 5 op de 100 kinderen en jongeren in Nederland hebben ADHD. Meer jongens dan meisjes hebben ADHD maar bij meisjes wordt het minder snel ontdekt. ADD komt juist weer vaker voor bij meisjes. Toch kunnen jongens ook ADD hebben of meisjes ADHD.