ADHD
Iemand met ADHD heeft last van aandachts- en concentratieproblemen. Ook impulsiviteit en hyperactiviteit staan op de voorgrond.
Rondrennen, de aandacht ergens niet bij kunnen houden, niet luisteren. Het hoort bij veel kinderen. Ook volwassenen kunnen zich soms moeilijk concentreren, maken slordigheidsfouten of zitten onrustig te schuiven tijdens een vergadering.
Maar bij sommige kinderen en volwassenen overheerst het gebrek aan concentratie en rust. Ze hebben moeite met het plannen en organiseren van het dagelijks leven. Schoolprestaties en werk kunnen hier ernstig onder lijden. Bij mensen met onder meer deze symptomen kan sprake zijn van een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, ofwel ADHD (een afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Bevolkingsonderzoek geeft aan dat ADHD in de meeste culturen optreedt bij ongeveer 5% van de kinderen en bij ongeveer 2,5% van de volwassenen.
Aandachts- en concentratieproblemen
Kinderen en volwassenen met ADHD zijn snel afgeleid. Overal zijn prikkels: de telefoon, een kat in de tuin of een klasgenoot die zit te giechelen, maar ook de eigen fantasie en gedachtegang. Als je ADHD hebt dwaalt de aandacht al gauw af. Daardoor vergeet je waar je mee bezig bent, maak je dingen niet af, begin je om de haverklap aan iets anders en maak je veel fouten. Ook vind je het als je ADHD hebt vaak moeilijk om te luisteren en om dingen te onthouden.
Hyperactiviteit of overbeweeglijkheid
Kinderen met ADHD wiebelen, draaien of friemelen voortdurend of tikken steeds met hun voet op de grond. Ze praten veel en druk. Ze kunnen erg doordraven. Bij volwassenen met ADHD lijkt de hyperactiviteit op het oog vaak afgenomen, maar van binnen voelen ze zich nog even onrustig als vroeger. Ze hebben geleerd de neiging tot bewegen te onderdrukken. Mensen met ADHD kunnen zich moeilijk ontspannen.’
Impulsiviteit en heftige emotionele uitbarstingen
Kinderen en volwassenen met ADHD handelen vóór ze denken. Ze doen onbezonnen dingen. Ze vallen mensen in de rede, flappen dingen eruit, geven antwoord voordat de vraag helemaal is gesteld en dringen voor zonder dit in de gaten te hebben.
Overige verschijnselen zijn heftige en onvoorspelbare emotionele uitbarstingen. Bijvoorbeeld drift- en huilbuien. Dit komt deels door de ADHD, deels uit frustratie doordat veel dingen niet lukken. Hoofd- en bijzaken moeilijk kunnen onderscheiden. Moeite met sociale signalen opvangen. Weinig gevoel voor tijd en moeite met plannen. Dit uit zich bijvoorbeeld in te laat komen op afspraken en opdrachten niet op tijd afkrijgen. Onhandigheid en houterigheid. Vaak vallen en knoeien.
Sommige kinderen en volwassenen met ADHD hebben wel grote problemen hun aandacht ergens bij te houden, maar zijn niet hyperactief. Ze zijn juist opvallend stil, dromerig en passief. Deze vorm van ADHD wordt ook wel ADD genoemd, Attention Deficit Disorder (aandachtstekortstoornis). ADHD kan zich ook uiten in grote impulsiviteit en hyperactiviteit zonder aandachtsproblemen.
Biologische factoren spelen een grote rol bij het ontstaan van ADHD. De kans dat ADHD overerft is groot. In bepaalde families komt ADHD vaker voor.
TIPS voor volwassenen met ADHD
• Probeer de verschijnselen van ADHD te leren herkennen. Dat helpt je om een beeld te krijgen van het effect dat ADHD op jouw leven heeft. Het helpt om er grip op te krijgen.
• Bedenk dat je sterk de neiging hebt om je aandacht te verliezen. Probeer je werkplek of studeerkamer daarom zo in te richten dat je niet snel wordt afgeleid.
• Praat met de belangrijkste mensen in je omgeving over je ADHD, zodat zij je begrijpen en kunnen steunen.
• Zorg voor een duidelijke structuur in je dagindeling.
• Zoek zo nodig professionele hulp of begeleiding voor het op orde brengen of houden van je leven. De Synergie kan je daarbij helpen.