Feestdagen en problemen met eten
Oliebollen, kruidnoten, kerstborrels… Het klinkt allemaal zo fijn, die ‘lekkere’ dingen in de decembermaand. Voor veel mensen is dat bijna vanzelfsprekend want: “bij de feestdagen ‘hoort’ lekker eten.” Maar hoe is dat als je worstelt met eetproblemen, een eetstoornis of op een andere manier moeite hebt met eten?
Als je worstelt met eten kan deze periode veel (extra) spanning en stress opleveren. Misschien ben je vooraf al bezig met het bedenken hoe je de feestdagen (of zelfs letterlijk: de eetmomenten) doorkomt en voel je je, mede daardoor, tijdens deze dagen erg gespannen, alert en/of overprikkeld. Het kan helpen om jezelf ruim van tevoren alvast voor te bereiden.
Bedenk en/of plan je maaltijden van tevoren
Als je vooraf al bedacht hebt wat je gaat eten tijdens de feestdagen dan kan dat meer rust geven omdat je op die dagen zelf niet overspoeld wordt door alle keuzemogelijkheden. Afwijken van je eetplan kan altijd als je je daar op dat moment goed bij voelt, maar het plan ligt er dan en je kunt hier elk moment op terugvallen.
Volg je eigen eetplan of ‘normale’ structuur
Je hoeft je niet aan te passen aan anderen/dat wat je op social media voorbij ziet komen. Je hoeft geen ‘feestmaaltijden’ of andere dingen te eten alleen omdat het kerst is. Als het jou meer rust geeft om je normale maaltijden of eetplan te volgen, dan is dit meer dan prima. Sterker nog, dat is juist goede zelfzorg!
Probeer je grenzen aan te geven
Het kan zijn dat mensen je wel dingen gaan aanbieden. “Hier, neem ook een oliebol” of “een glaasje champagne hoort erbij”. Probeer hierin jezelf te beschermen door, waar dit lukt, grenzen aan te geven. Je kunt aangeven dat die oliebol jou te veel spanning geeft. Als je het eng vindt om zoiets ter plekke te zeggen, dan kun je dit ook vooraf doen, bijvoorbeeld met een appje: “Ik wil er wel bij aanwezig zijn maar mee eten geeft me te veel spanning, dus ik neem mijn eigen maaltijd mee zodat het voor mij ook een leuke middag wordt.”
Maar wees vooral niet te streng voor jezelf, zeker in deze ingewikkelde maand. Als jij zin hebt in iets lekkers of iets anders dan normaal dan mag je dat gewoon eten (als het lukt). Ook wanneer je gedachten en/of de eetstoornis dan ‘vinden’ dat het vals spelen is of dat je slecht bezig bent. Jij verdient meer dan die nare gedachten, je mag ook (proberen te) genieten!
Meer weten over kerst en eetproblemen?
In de podcast van proud2bme wordt dit onderwerp besproken door twee ervaringsdeskundigen: podcast proud2bme