Kort lontje
Iedereen weet wat woede is. We hebben het allemaal wel eens gevoeld. Soms is het niet meer dan een irritatie en in andere gevallen loop je er rood van aan en gooi je het liefst met het servies.
Over het algemeen is er niets mis met woede.
Voor sommige mensen lopen hun woedeaanvallen echter uit de hand. Ze zorgen voor problemen op het werk, in je relaties en verpesten eigenlijk in het algemeen je leven.
Van nature helpt woede ons om goed te reageren op situaties die bedreigend zijn. Als je bijvoorbeeld oneerlijk of ronduit slecht behandeld wordt door anderen, is het belangrijk om voor jezelf op te komen. Woede helpt je om die stap te maken.
Dat was misschien vroeger handig toen we nog in de natuur leefden. Als je toen een levensbedreigende situatie tegenkwam (en daar waren nogal wat van), moest je direct reageren. Tegenwoordig zijn er echter weinig echt levensbedreigende situaties meer.
Als je dan ook reageert gedreven door je emotie, is die reactie vaak behoorlijk overdreven. Daarom is het tegenwoordig handig als je woede weet te beheersen. Het kan ook een psychologische reactie zijn om een ander gevoel. Sommige mensen reageren hun verdriet, hun angst of eenzaamheid af door boos te worden. Als je wat wilt doen aan je boosheid, is het belangrijk om goed helder te hebben waar deze vandaan komt. Woedeaanvallen op zich zijn geen psychologische stoornis, maar vaak een uiting van een ander probleem.
De behandeling zal zich vooral concentreren op het ontstaan van de woede (wat zorgt er voor dat je zo kwaad wordt) en op het beheersen van de woede wanneer deze er eenmaal is. Daarin wordt er bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van de cognitieve gedragstherapie.