Bij de Synergie stemmen we samen met jou af wat je kan helpen bij jouw vraag. Soms kunnen we er samen voor kiezen om meerdere methoden te gebruiken in jouw behandeling. Hieronder lees je welke behandelingen en methoden wij binnen onze praktijk aanbieden.
Ons behandelaanbod

Wat gebeurt er met je na een schokkende, pijnlijke of beangstigende gebeurtenis? Je kunt de gebeurtenis verwerken of je kunt vastlopen in deze verwerking. Vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Vaak merk je dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Je realiseert je wellicht niet dat de veranderingen bij jezelf te maken hebben met de onverwerkte schokkende gebeurtenis. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten, zoals angst, somberheid of slaapproblemen. Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS en andere trauma gerelateerde angstklachten (BRON: Vereniging EMDR Nederland).
De behandelaar vraagt je te denken aan de pijnlijke, nare of beangstigende gebeurtenis. Tegelijkertijd word je daarbij afgeleid door de behandelaar. Dan moet je bijvoorbeeld met je ogen een lampje of zijn vingers volgen of hoor je via een koptelefoon klikjes. Hierdoor komt de verwerking op gang. De emoties die de herinnering bij je oproepen worden daardoor minder.
Cognitieve gedragstherapie kan zowel de manier van denken en interpreteren van je beïnvloeden, als jouw manier van doen en laten. In ons dagelijks leven hebben we allemaal gedachten en gevoelens, maar we zijn ons er vaak niet meteen van bewust. Maar deze gedachten en gevoelens vormen de basis waarop ons gedrag is gebaseerd, vooral als het gaat om negatieve emoties. Wanneer we vastlopen in deze emoties en negatieve gevoelens, kan cognitieve gedragstherapie ons helpen door te onderzoeken of de gedachten die deze gevoelens veroorzaken wel helpend zijn en of ons gedrag overeenkomt met onze wensen. Door te oefenen met andere gedachten, wordt het makkelijker je gedrag te veranderen. Dat helpt om je klachten te verminderen en je doelen te bereiken. CGT is een vorm van psychotherapie, die bewezen effectief is (BRON: Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapieën en www.nji.nl).
Schematherapie is een vorm van psychotherapie en heeft als doel om inzicht te geven in hardnekkige patronen die ervoor zorgen dat je vastloopt in je leven, en om deze patronen te doorbreken. Elk kind, waar dan ook, heeft emotionele basisbehoeften die voldoende moeten worden vervuld, zodat het zich kan ontwikkelen tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Als volwassene heb je eigenlijk dezelfde behoeften, maar dan op een volwassen niveau, en hopelijk heb je geleerd hoe je hier zelf voor kunt zorgen. Wanneer er onvoldoende aandacht was voor jouw emotionele basisbehoeften als kind, kun je overtuigingen krijgen die gekoppeld zijn aan ‘schema’s’. Een schema beschrijft hoe je naar de werkelijkheid kijkt: naar jezelf, naar anderen en naar de wereld. Schema’s bestaan uit herinneringen, emoties, overtuigingen en lichamelijke gewaarwordingen, en ze ‘kleuren’ hoe je de werkelijkheid waarneemt. Een schema ontstaat meestal door een combinatie van ervaringen in je kindertijd, je temperament en de mate waarin aan je basisbehoeften is voldaan. Een ’modus‘ (meervoud: ’modi‘) is een gemoedstoestand waarin je kunt verkeren. Modi worden ook wel ‘verschillende kanten van jezelf’ genoemd. Een modus is een specifieke manier van reageren wanneer een of meer onderliggende schema’s geactiveerd worden (je wordt bijv heel erg boos, terwijl je je eigenlijk gekwetst voelt, er van overtuigd dat niemand je de moeite waard vindt). Een modus bestaat uit gedachten, gevoelens en gedrag. Modi kunnen functioneel of disfunctioneel zijn. Dit samen kan zorgen voor die hardnekkige patronen in je leven die er voor zorgen dat je vastloopt.
Door gebruik te maken van verschillende technieken, gericht op denken, voelen en gedrag, kun je ervaren hoe het is als je emotionele basisbehoeften wel worden vervuld. Je leert niet-helpende gedachten, gevoelens en gedragingen te herkennen en te veranderen in gezondere patronen. Met deze gezondere patronen kun je zorgen dat er beter aan je emotionele basisbehoeften wordt voldaan (BRON: VST – Vereniging voor Schematherapie).
Praten alleen is niet altijd voldoende. Bij psychomotorische therapie (PMT) staan lichaamsbeleving en bewegingsgedrag centraal, het is een ervaringsgerichte behandelvorm. Door bewegingsgerichte activiteiten en lichaamsgerichte oefeningen kom je letterlijk in beweging of sta je juist stil bij jouw ervaringen. Zo leer je om lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen, te verwoorden en begrijpen. Vervolgens wordt er geoefend om tot nieuwe ervaringen, inzichten en gedrag te komen. Je gaat oefenen en ervaren hoe je de klachten of problemen, op een andere manier kan aanpakken (BRON: vaktherapie.nl).
ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Dit is een vorm van therapie die je helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die je tegenkomt (Acceptance), zodat je kan blijven investeren in de dingen die je écht belangrijk vindt (Commitment). Je leert om te stoppen met het vechten met (vervelende) emoties, gedachten of lichaamservaringen. Zo kan er weer ruimte en aandacht ontstaan voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Het doel is niet om je klachten op te lossen, maar om persoonlijke veerkracht te ontwikkelen. Er wordt veel gewerkt met metaforen en oefeningen (BRON: actinactie.nl).
Met e-health krijgen mensen met psychische klachten/aandoeningen via digitale toepassingen (zoals online modules en apps) informatie over hun psychische gezondheid of ondersteuning bij hun herstel.
Dit kunnen wij inzetten naast de gesprekken die je met ons hebt, maar ook kunnen we het inzetten voor je ouders en/of je partner. Met behulp van modules binnen een beveiligde omgeving ga je zelf ook actief aan de slag met jouw gezondheid. Dit kan in je eigen tijd. We gebruiken hiervoor het online platform Therapieland. De online programma’s van Therapieland bestaan uit verschillende stappen waarin jijzelf – of een belangrijke ander van jou – informatie krijgt of waar je met je hulpvraag aan de slag kunt gaan. Dit gebeurt met behulp van begeleidende video’s, opdrachten, voorbeelden uit de praktijk en extra informatie over een onderwerp.
Ook kunnen wij Virtual Reality inzetten tijdens jouw behandeling. De VR-bril van Psylaris kan ingezet worden voor EMDR, relaxatie-oefeningen, of exposure (het oefenen met situaties die je heel spannend vindt, zoals bijvoorbeeld met het openbaar vervoer reizen).
Wij bieden ook buitenpsychologie aan, meer informatie hierover volgt snel. Wil je alvast wat algemene informatie over buitenpsychologie dan kun je terecht op de website debuitenpsychologen.nl.
Heb je na het lezen nog een vraag?
Heb je het gelezen maar twijfel je of wij kunnen bieden wat jij nodig hebt? Vind je de informatie hierboven wat veel en/of ingewikkeld of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je/jullie mee.